Naar de inhoud springen

Geachte

Door Zadok Samson

De kwestie over het gendervraagstuk brandt als nooit tevoren. Maar nu blijft men niet in problemen hangen en komen er oplossingen op tafel. Goede oplossingen. De aanspreking en aanhef worden nu zo aangepast dat het neutraler is. Ik vond het eerst een onnodig detail, maar ach, het heeft voor mij geen negatieve effecten. En als het andere mensen blij maakt, dan is het toch prima? Toch vraag ik mij iets af.

Op stations wordt de omroeptekst aangepast van “geachte dames en heren” naar “geachte reiziger”. Perfect toch? ‘Reiziger’ is niet alleen genderneutraal, het is ook nog eens internationaal. Er had ook gekozen kunnen worden voor ‘Nederlander’, ‘ov-chipkaarthouder’ of ‘arm slachtoffer van weer een vertraging bij NS’. Iedereen is een reiziger, niemand wordt buitengesloten, er kan geen beroep worden gedaan op racisme of discriminatie.

Dan hebben we de aanhef in gemeentebrieven aan Amsterdammers. Geen “geachte heer/mevrouw”, maar “geachte Amsterdammer”. De postbode moet zich niet gaan vergissen en de brief in de verkeerde stad bezorgen, maar verder is dit geniaal bedacht. Het kan zijn dat de net verhuisde Rotterdammer eraan moet wennen, maar je kunt niet alles hebben.

Maar dan? Je kunt dit niet voor altijd volhouden. Stel, je wilt een brief sturen aan een bedrijf. Omdat je een klacht wilt insturen bijvoorbeeld. En er staat niet bij aan welke persoon het gericht moet worden. Geachte zak? Geachte heks? Geachte genderneutrale sukkel? Of een sollicitatie. Met de nodige bluf kun je er nog van maken: geachte toekomstige werkgever. En met de nodige humor: geachte hopelijk toekomstige werkgever.

Het is mooi dat de genderneutrale groep op deze manier geholpen wordt; het brengt wel nog de nodige vraagtekens met zich mee. Ik stel voor dat we de vraagtekens als voorlopige oplossing gaan gebruiken. Dat geeft de aanhef meteen iets mysterieus mee: “geachte ?”.


Meer blogs van Zadok lees je hier.


Afbeelding: schilderij door Willy Fokke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *