Naar de inhoud springen

Filmpje

Door: Zadok Samson

Geert Wilders liet al zien hoe je door middel van een filmpje  een subtiele, doch krachtige boodschap kunt overbrengen. Breng bloedrode letters in beeld die in maximaal drie minuten vertellen wat er mis is met de Islam. Dit zijn de momenten waarop ik terugdenk aan het tijdperk voor sociale media. Ja, toen liep ik ook al rond. Politieke partijen plaatsten toen gewoon nog advertenties in kranten en tijdschriften of verschenen op tv.

Maar er is een ander filmpje dat ik nog veel fascinerender vind. Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft een spotje opgenomen waarin hij de kijker in het Engels toespreekt. Om zijn woorden te verduidelijken, is het ondertiteld. In het Engels. En alle partijpunten staan in het Engels genoteerd. Baudet wil zo te zien veel mensen bereiken en zijn partij laten bewonderen door een internationaal publiek. Dat kan. Dat mag. Maar volgens mij gaat het toch echt om de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Ik weet dat we een multicultureel land zijn, maar waarom moet zijn boodschap in het Engels? Laat Baudet dan gewoon in het Nederlands praten en hem Engels ondertitelen.

Dat ook de partijpunten in het Engels worden weergegeven is mij helemaal een raadsel. Denkt Baudet dat onze problemen voor de rest van de wereld ook gelden? Hoopt hij stiekem dat zijn filmpje over de grens een hit wordt? Arjen Lubach deed dit al met zijn filmpje over Nederland, maar het grote verschil is dat hij Amerika opriep om Nederland te erkennen als een van de beste landen ter wereld. Baudet doet slechts mee met de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Leuk als zijn campagne Amerika bereikt, maar je kunt je afvragen of dit nut heeft. Forum voor Democratie zal nooit mijn partij worden, maar Baudet blijft de aandacht trekken met zijn opvallende acties. Ik ben benieuwd wat hij van plan is tijdens de landelijke verkiezingen.

Oh, en zoek zeker op YouTube op: ‘Thierry Baudet danst op uitslagenavond’.


Foto: Zendtijd voor politieke partijen, 1984. Bron: Spaarnestad Photo.


Meer blogs van Zadok lees je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *