Naar de inhoud springen

Fiets

Door: Zadok Samson

Tussen de nieuwsstormen door werd vorige week woensdag een opvallend item behandeld in het journaal. Advocaat Frans Bakker wilde de gemeente Amsterdam aanklagen wegens het gevaarlijke rijgedrag van fietsers. Niet vrachtwagens, auto’s, brommers, motoren of scooters – fietsers zijn de grote boosdoeners. Ze rijden door rood en over de stoepen en vormen op die manier een reëel gevaar voor voetgangers. Bakker kan het weten; hij is vaak door een  fietser aangereden en heeft daar lichamelijk letsel aan overgehouden. Zijn doel: meer politie die fietsers bekeurt.

Op het eerste gezicht vond ik het een onzinnig nieuwsitem, tot hij iets opmerkelijks aanstipte: fietsers overtreden niet alleen de verkeersregels, ze worden ook afgeleid door hun telefoon. Even appen, muziekje selecteren, dat soort dingen. In tegenstelling tot over de stoep fietsen, is dit geen probleem van alle tijden. Eerder van deze generatie. Toegegeven, ik herken mijzelf er ook in. Als mijn telefoon trilt wil ik wel weten wie mij een bericht heeft gestuurd.

Bakker heeft met zijn aanklacht, al dan niet bewust, vooral aangegeven wat misgaat in de huidige tijdsperiode. We worden zo opgeslokt in onze bubbel, in onze eigen wereld, dat we de rest vergeten. Het is niet voor niets dat er een app is gemaakt voor smartphones om deze apparaten in een “autostand” te zetten. De bestuurder zet deze app aan en kan niet gebeld worden. Waarom beginnen we als fietser hier ook niet aan? Volgens mij heeft dit al een behoorlijk effect op beter rijgedrag.

Deskundigen geven Bakkers aanklacht weinig kans. Meer politie op straat schijnt een politieke kwestie te zijn. Nu is Bakker ook op dat vlak actief (VVD), maar zijn partijgenoten zijn minder enthousiast over zijn fietsersobsessie. Ik hoop echter dat zijn aanklacht voet aan de grond krijgt. Een stevige. En dat hij er in ieder geval voor kan zorgen dat de fietsers van tegenwoordig hun telefoons in hun broekzakken of tassen houden en meer oog hebben voor het verkeer. Het scheelt toch weer gewonden.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *