Naar de inhoud springen

Feestje

Zes april 2016 was een gedenkwaardige dag voor de democratie. Zo werd het gebracht door het team achter het referendum van Oekraïne. Jan Roos van GeenStijl voelde zich zichtbaar het mannetje toen de kiesdrempel was behaald en sprak met vurige ogen zijn publiek toe. De kranten stonden de dag erna vol: een blamage voor het kabinet, nu moet het verdrag wel de prullenbak in, enzovoort, enzovoort. Want de burger heeft gesproken en de burger zegt: “nee”.

Ik heb niet gestemd. Ik wist niet precies waar het nou over ging en had niet de motivatie mij er uitgebreid in te verdiepen. De reden dat ik “ja” zou hebben aangekruist, is puur omdat ik dan “nee” tegen GeenPeil zou hebben gezegd. Dit lijkt mij nou niet direct de beste motivatie, dus misschien maar goed dat ik thuis ben gebleven.

Maar goed. Feest dus. Voor de democratie. Een van de heilige waarden van het Westen, het kiesrecht. Een manier van leidinggeven die we gretig aan andere culturen willen overbrengen. Ontstaan in de tijd van de Oude Grieken, hoewel toen ook kanttekeningen werden geplaatst bij deze methode. Immers, zou het niet veel beter zijn om dit kiesrecht alleen aan bepaalde mensen te geven? Niet zozeer mensen die slimmer zouden zijn, maar simpelweg meer weten over de politiek? Want ik vraag mij wat af: hoeveel van de mensen die hebben gestemd wisten waar ze over gingen stemmen? Oekraïne heeft het momenteel bijvoorbeeld niet al te breed en zou best profiteren van het associatieverdrag. Anderzijds, en die mening heerst bij mij al sinds de vluchtelingenproblematiek, in Nederland kampen wij ook met de nodige zaken. En die hebben, wat mij betreft, toch echt even voorrang.

Is het anders een idee om toch wat aanpassingen door te voeren? Niet dat iedereen meteen een IQ-test moet afleggen, maar dat de mensen die stemmen toch moeten bewijzen dat ze weten waarover ze stemmen. Ik ben erg benieuwd wie dan de volgende ronde zal winnen: die met de grootste bek die zogenaamd op de bres springt voor de democratie, of diegene met verstand van zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *