Naar de inhoud springen

Erkenning

Nog een paar nachtjes slapen voor de ontknoping van één van de bloedigste gevechten uit de politieke geschiedenis van Amerika: Clinton versus Trump. De eerste keer dat ik een dergelijke slachtpartij meemaakte, was toen Al Gore en George Bush streden om het presidentschap. Maar dit gaat nog veel verder dan die strijd, al is het maar wegens het moddergooien en de implicaties die het met zich meebrengt. Ik doel hierbij niet op het feit dat schijnbaar iedereen voor het presidentschap kan gaan vechten. We hebben immers ook al Ronald Reagan gehad. Nee, ik doel op iets wat eerder is aangestipt: al zou Donald Trump verliezen, kennelijk zit Amerika vol kiezers die hem maar al te graag als president willen.

Daar kan je lang en kort over discussiëren: dat is niet best. Het is best wel deprimerend. Niet alleen omdat rechts in Amerika sterk overheerst, maar ook omdat het een bepaald signaal afgeeft. Zolang je maar brult en schreeuwt als een gorilla en iedereen die je tegenwerkt bruut wegduwt, dan krijg je je zin. Als de president van Amerika met zulk gedrag wegkomt – en het zelfs echt tot president weet te schoppen – moedigt dit de verhuftering van de maatschappij verder aan. Laten we niet vergeten dat niet alleen Amerika, maar ook Nederland meekijkt en we ook hier gretig onderzoeken wie op wie zou stemmen.

Het klapstuk is nog wel dat Trump aangaf de uitslag van de verkiezingen te erkennen als hij wint. Wat moeten we daarmee? Immers, toen hij voor het presidentschap wilde gaan, dachten we ook dat hij een grap maakte. En kijk waar hij nu is. Toen Gore en Bush nog tegen elkaar streden, wilde Gore een hertelling. Niet dat dat hielp, Bush moet er smakelijk om gelachen hebben. Trump zit anders in elkaar: ongetwijfeld zal hij zich als een pitbull vastbijten in een hertelling en zijn tegenstanders net zolang treiteren tot hij alsnog een overwinning zal behalen.

Toch geloof ik niet dat hij gaat winnen. Daarvoor schiet hij zichzelf te regelmatig in de voet. Wel geloof ik dat het wachten is op iemand die echt verstand van zaken heeft en in Trumps geest zal handelen. En dan hebben we echt een probleem.

Afbeelding: Amerikaanse presidentsverkiezingen in 1968. Foto door Eric Koch.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *