Naar de inhoud springen

Digitaal geld

Door: Zadok Samson

Het is weer in het nieuws: cryptogeld (ofwel die fijne bitcoins) waarin volop wordt geïnvesteerd. Valuta die alleen digitaal beschikbaar is, waaraan elke waarde kan worden toegekend, en die zonder een derde partij kan worden overgemaakt van betaler naar ontvanger. Een goudmijn volgens de investeerders, die hun inzet zien stijgen. Een enorme zeepbel die elk moment kan knappen volgens de experts.

Ik moet denken aan een gesprek dat ik een tijd geleden had met een goede vriend van mij. Dat we leven in een kapitalistische wereld, waarin alles uiteindelijk om geld draait. Hij vond dat onzinnig; waarom zou geld zo’n grote rol moeten spelen? Er zijn zoveel andere dingen in het leven die veel belangrijker zijn, zoals geluk, liefde, nou ja, je kunt de rest wel invullen. Het is een mooie, idealistische gedachte, maar naar mijn mening ook onrealistisch. Geld is een afspraak die we met elkaar hebben gemaakt, een manier om te onderhandelen, waarde aan iets te geven. Het is een van de, misschien wel dé, belangrijkste pilaren van onze cultuur. Hoe simpel is het om zoiets om te gooien? Het zou eeuwen, misschien zelfs millennia duren voor we geld los zouden kunnen laten.

Als geld gedigitaliseerd raakt, raken we de concrete vorm op den duur kwijt. Kijk naar de muziekindustrie; de Freerecordshops zijn niet voor niets gesloten. We doen het nu met Spotify en YouTube. De cd is nog niet verdwenen en er zijn nog liefhebbers (waaronder ondergetekende) die zelfs lp’s kopen, maar het is een behoorlijk gespannen balans. Nu vraag ik mij af: wat als hetzelfde gaat gebeuren met geld? Het is niet eens zo’n rare gedachte, we betalen immers al jaren digitaal.

Stel, het is echt zo dat steeds meer mensen gaan investeren in de bitcoins, dat het concrete geld verdwijnt en we dan die knappende zeepbel krijgen. Vergezocht? Misschien. Maar het zou zomaar kunnen dat we afstevenen op de wereld die mijn vriend voor ogen heeft.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *