Naar de inhoud springen

De eigen rechter

Het komt steeds vaker voorbij op Facebook: “Deel dit aub!!!”, gevolgd door afbeeldingen van een beschadigde/gestolen auto/fiets, iemand die onder de blauwe plekken zit, mishandelde dieren, enzovoorts. De daders worden er ongecensureerd bijgezet. Als je deze persoon ziet, wees dan op je hoede, weet wat voor delinquent deze man of vrouw is! Om het geheel af te maken, staan de commentaren onder het bericht vol berichtjes als “misschien deze persoon eens opzoeken”, “wat een gek!”, “te walgelijk voor woorden dit”. Enfin, de onderbuikgevoelens worden eruit geslingerd.

Dat is heel begrijpelijk, al is het maar omdat je niet altijd teveel van de politie kunt verwachten. En ik vraag mij af wat dit betekent voor het juridische systeem en de rol van de rechter. Die zit al lang niet meer achter een lange tafel, om geduldig naar ieders verhaal te luisteren en gebaseerd op bewijs een oordeel te vellen. De rechter, dat is iedereen met een internetverbinding. Die weegt geen zaken tegen elkaar af om zo tot een goed overdacht vonnis te komen. Die gaat op zijn eigen intuïtie af en denkt verder niet aan de gevolgen. Eerst worden de gevoelens van onrecht geventileerd, daarna volgt de rest.

Laatst zag ik weer wat op Facebook staan: een foto van een man die gegeneerd de camera inkijkt. Kennelijk, aldus de schrijfster van de post, vond deze man het nodig de vrouw in kwestie bij haar liezen te betasten. Dit is aanranding. Je houdt te allen tijde je poten thuis. Maar door deze foto zo online te zetten en te delen, overschrijd je zelf ook een grens, namelijk die van de privacy. Natuurlijk, de intuïtie zegt nog dat je je daar niks van moet aantrekken. En dat je je vooral niet moet afvragen wat er gaat gebeuren als mensen deze jongen herkennen, opsporen en God weet wat gaan uithalen. In dat geval kan je natuurlijk nog altijd roepen: dat is gerechtigheid! Ja. Het wordt alleen niet door een echte rechter geroepen.


Meer lezen van Zadok? Je vindt zijn andere blogs hier

Een reactie

  1. Uiteraard gaat privacy altijd voorop, maar als je hiermee de dader kan oppakken en andere slachtoffers kan voorkomen. Dan ben ik van mening dat je het juiste doet.

    Gr.
    Bjorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *