Naar de inhoud springen

Canon

Door: Zadok Samson

Er is weer eens een discussie gaande. Niet over de economie, de immigrantenstroom of de mannen van Voetbal Inside die weer eens te ver zijn gegaan. Het betreft de Canon van de Nederlandse geschiedenis, een overzicht dat in 2006 door Nederlands historisch letterkundige Frits van Oostrom in het leven is geroepen. Die Canon, daarin moet de pen worden gezet.

In het artikel Politiek moet zich niet bemoeien met Nederlandse geschiedenis op nos.nl wordt terecht beargumenteerd dat de politiek zich buiten de Canon moet houden. Politici horen zich bezig te houden met het regeren van ons land. Hoort de geschiedenis van ons land daar ook bij? Als iedereen die iets te zeggen heeft invloed gaat uitoefenen op de Canon wordt het een bijeenraapsel van tegenstrijdige beelden. Iedereen heeft wel zijn eigen stokpaardjes en zet met liefde de pen in om het beeld naar eigen inzicht aan te passen. Rechts beweert dit, links moraliseert dat. Voor we het weten is de Canon eerder een rommelig overzicht van verschillende stemmen dan een mooi beeld van onze vaderlandse geschiedenis.

Het is alsof Den Haag onze geschiedenis op deze manier beïnvloedt. Wordt gekozen. Geschiedenis laat zich niet kiezen. Dat is er. Iedereen onthoudt het anders en ziet het anders waardoor er nooit een objectief beeld is van het verleden.

Ik stel dan ook voor die hele Canon af te schaffen. Geen keurig overzicht waarin specifiek geselecteerde thema’s staan. Laat dit over aan de geschiedkundige die er hun levensstudie van hebben gemaakt. Om de lijn maar meteen door te trekken, schrap de geschiedenisboeken en stel één werk samen, één gedetailleerde tijdlijn die per jaar beschrijft wat er in ons land heeft plaatsgevonden. En stel dat open. Je hoeft het niet van A tot Z te kennen, op deze manier beschikt iedereen tenminste over de meest objectief mogelijke versie van de Nederlandse geschiedenis.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *