Naar de inhoud springen

Brief aan Sylvana Simons

Lieve Sylvana,

Ik had al een tijdje niks meer van je gehoord. Ik doe niet mijn best om op de hoogte van je activiteiten te blijven, dus dat is vrij logisch. Ik kijk nog weleens RTL Late Night, maar deze keer heb ik de aflevering helaas gemist. Want dat heb ik met uitzendingen die veel oproer veroorzaken, die mis ik. En wat bleek? Je had iets gezegd over DENK. DENK is iets politieks. Iets met twee Turks-Nederlandse Tweede Kamerleden die zich dankzij hun ideeën over Turkije en Erdogan niet zo populair hebben gemaakt. Mijn interessemeter ging op dat moment zwaar in het rood, maar er was nog iets. Zwarte Piet. Verdomme, je gaat mij toch niet vertellen dat het gezeik weer is begonnen? Ja. En niet alleen dat: het explodeert. En niet zo’n beetje ook.

Sylvana, ik zal eerlijk zijn: ik ben altijd pro-Piet geweest. Als kind vond ik hem veel leuker dan Sinterklaas. Immers, Zwarte Piet gaf mij snoep, was brutaal en deed vooral waar die zelf zin in had. Als wij ons op school verkleedden, wilde ik dolgraag in het Zwarte Piet kostuum. Veel felle kleuren, pruik op, mijn dag was weer helemaal goed. Niks hiervan associeerde ik met racisme. Eerder met een onschuldig spelletje.

Laten we de tijd vooruit spoelen, naar 2014. Vanaf dat moment merkte ik hoe het debat over Zwarte Piet, wat al behoorlijk borrelde, ging overkoken. Hoe demonstraties feller werden en voor- en tegenstanders tegenover elkaar stonden in een verhitte strijd. Ik stond perplex. Grote mensen die elkaar in de haren vliegen? Anderzijds hoorde ik verhalen van gekleurde mensen die zich vernederd voelden. Die op straat werden nageroepen als Zwarte Piet. Voor hen was dit geen spelletje, maar kwetsend. En toen op ons werk twee Pieten aankwamen die overwegend blank waren, voelde dit niet eens zo slecht. Ik vroeg mij af hoe ongemakkelijk ik het zou hebben gevonden als ze donker waren geschminkt.

Ik weiger petities te ondertekenen om “tegen” of “voor” Zwarte Piet te zijn. Ik deel niks op Facebook. Er zijn andere dingen gaande die veel belangrijker zijn – zo dreigt Amerika in handen te vallen van een narcistische psychopaat – en dit debat over Zwarte Piet blijf ik ronduit bespottelijk vinden. Maar dit debat verdeelt Nederland steeds meer. En dat moet stoppen. Sylvana, ik neem aan dat je nog een keer op tv komt. Alsjeblieft, kun je misschien iets doen om iedereen tot de orde te roepen? Ik weet niet of de pro-Pieten naar je luisteren, maar de anti-Pieten nemen alles wat je zegt zorgvuldig in zich op. Laten we proberen eens wat orde in deze escalerende waanzin te scheppen.

Tot slot, lieve Sylvana, wil ik ook kwijt dat ik met je meeleef. Weerzinwekkend hoe mensen tegenwoordig reageren. Ik kan mij voorstellen dat dit nogal wat met je doet en ik vind het waanzinnig stoer dat je doorgaat. We worden het niet met elkaar eens over Zwarte Piet, maar je hoort elkaar wel met respect te behandelen.

Dat was het. Bedankt voor het lezen.

Groet,

Zadok Samson


Zadok schreef al eens eerder een blog over Zwarte Piet. Zijn andere blogs lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *