Naar de inhoud springen

Over de grens

Door Zadok Samson

Het is weer typerend dat de belangrijkste gebeurtenissen zich buiten onze landsgrenzen afspelen: Bob Dylan heeft eindelijk zijn felbegeerde Nobelprijs voor Literatuur gewonnen, en de verkiezingen in Amerika beginnen hun kookpunt te bereiken. Hillary Clinton tegenover Donald Trump. De vrouw van een ex-president versus een miljonair. En hoewel deze strijd vrij gestoorde vormen aanneemt, zorgt het er wel voor dat een thema – geheel onbewust (tenminste, ik neem toch aan van wel) – onder de aandacht wordt gebracht. Een thema dat al eeuwenoud is, maar nog steeds niet is opgelost. Dankzij Trumps uitspraken als “I grab them by the pussy”, wordt de seksistische geest die nog steeds sterk heerst pijnlijk zichtbaar.

Toch apart, want je hoort er nauwelijks iemand over. Seksisme? Kom nou! Tegenwoordig is iedere vrouw volkomen geëmancipeerd en is het juist de man die het ondergeschoven kindje begint te worden. Seksisme? Ja, maar dan richting de man! Want de vrouw, die heeft tegenwoordig de broek aan en zegt waar het op staat. De kerels moeten maar gehoorzamen en hebben nauwelijks nog wat in te brengen.

Wrong. Helemaal, volkomen wrong.

Ik lees nog genoeg verhalen, zowel op social media als in de kranten, over hoe vrouwen nog steeds niet geheel geaccepteerd zijn. Hoe ze worden nageroepen op straat. Hoe ze nog lang niet altijd in het bedrijfsleven serieus worden genomen. Hoe ze als lustobject behandeld worden. De uitspraken die Trump doet, benadrukken nog maar hoe bepaalde mannen over vrouwen denken. En iets als ‘een vrouw heeft maar één recht, en dat is het aanrecht’ is bedoeld als grap, maar laat toch blijken dat vrouwen nog steeds geacht worden een rolpatroon te volgen.

We moeten er eens voor zorgen dat de toekomstige generaties een ander beeld gaan krijgen. Bijvoorbeeld door met zijn allen duidelijk te maken dat dergelijk haantjesgedrag simpelweg onacceptabel is. Misschien dat we daar ook eens voor een bijeenkomst kunnen organiseren, een route uitstippelen om met zijn allen te belopen. Mocht er iemand zijn die dit in de praktijk wil uitvoeren: ik loop mee.

Bron afbeelding: methodshop.


Eerdere blogs van Zadok lees je hier.

Deze blog sluit aan bij het thema van ons najaarsnummer: Grenzen. Meer hierover lees je op de themapagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *