Naar de inhoud springen

Crisis

Door Zadok Samson

Het is oktober, 1962. Amerika en de Sovjet-Unie staan al een tijd met elkaar op gespannen voet. De Sovjet-Unie heeft op Cuba kernkoppen opgeslagen en Amerika eist dat deze worden ontmanteld. Op het nippertje loopt de ruzie uit tot een anticlimax en wordt een kernoorlog afgewend.

Het is 2005 als Noord-Korea druk bezig is met een kernprogramma en het ontwikkelen van raketten. Elke keer als er eentje wordt afgevuurd, blijkt die meer kilometers af te kunnen leggen. Dat de VN Noord-Korea elke denkbare sanctie heeft opgelegd, kan Kim Jong Un niet zoveel schelen; hij gaat vrolijk verder met militair machtsvertoon. Het helpt evenmin dat Donald Trump zijn grote mond het woord laat doen en dreigt Noord-Korea aan te vallen als Un het ook maar waagt een raket op Amerika af te vuren.

De gespannen sfeer is vergelijkbaar met wat er 55 jaar geleden gebeurde. Maar destijds zat er een koelbloedige president in het Witte Huis, die via een intensieve briefwisseling met Rusland het grote gevaar wist af te wenden. Nu zijn het twee megalomane en mogelijk narcistische mannen die leunen op machogedrag. De twee grootste pestkoppen van de klas die weigeren om voor elkaar te buigen. Hoe gaat dat aflopen als de kernraketten in staat zijn Amerika te bereiken? Noord-Korea heeft totaal geen interesse in Europa, dus als de raketten door de lucht vliegen en eventueel ook hier belanden, haalt Un hooguit zijn schouders op.

Het is natuurlijk politiek correct om te zeggen dat we hier onmiddellijk een eind aan moeten maken. Alleen ik geloof er niks van dat wanneer dit met een sisser afloopt, het niet nog eens gaat gebeuren. De mens heeft behoefte aan zelfdestructie. Het is niet alsof we na de Eerste Wereldoorlog hebben geleerd van onze fouten. Diep vanbinnen koesteren we een veroveringsdrang, om elk stuk grond ons eigen te maken, en zijn we als de dood om dit te verliezen. Misschien is dit conflict wel noodzakelijk en moet het, in tegenstelling tot de Cuba-crisis, wel escaleren. Als een dreigende kernoorlog niet voldoende is om de grote leiders een spiegel voor te houden, is het tijd dat een andere soort het overneemt.


Afbeelding: De eerste nucleaire test op het land in de Verenigde Staten, 1951.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *