Naar de inhoud springen

Big Zuckerberg is watching

Door: Zadok Samson

Het is eerder in het nieuws geweest: hoe Facebook willekeurig medewerkers achter een computerscherm zet om te bepalen welke beelden wel of niet gepost mogen worden. Dan gaat het niet alleen om eventuele racistische teksten, maar ook om executies, moorden en grensverleggende uitdagingen. Klinkt toch niet echt als het Facebook waarin alles op positieve wijze benaderd moet worden. Wat ik nog krankzinniger vind, zijn de werkomstandigheden, beschreven in een artikel in de Volkskrant.

Zo is het  niet toegestaan om telefoons mee naar binnen te nemen. Schrijfgerei is verboden. Onder geen beding mogen familie, vrienden of kennissen op de hoogte worden gebracht van de werkzaamheden. Facebook wil natuurlijk niet dat de buitenwereld erachter komt hoe diens medewerkers behandeld worden. Het is Facebook zelf die bepaalt hoe alles gaat. De opgestelde regels worden als heilig beschouwd.

Ik vraag mij af of Zuckerberg ooit 1984 van George Orwell heeft gelezen. Het boek waarin een dictatuur wordt beschreven waarin werkelijk alles gecontroleerd wordt en kritiek geven verboden is. Big Brother kijkt altijd mee, is overal. Bij Facebook worden op de wc zelfs speciale handdoeken gebruikt zodat ook daar niets op kan worden genoteerd. De medewerkers doen aan zelfmedicatie zodat ze beter om kunnen gaan met de sadistische beelden die ze moeten bestuderen. Ook de samenleving die Orwell neerzet is volkomen afgestompt en luistert naar elk woord dat Big Brother ze vertelt.

We kunnen makkelijk ongelovig het hoofd schudden over deze vergelijking en er misschien zelfs om lachen. Maar hoe Zuckerberg omgaat met mensen (hij mag er dan niet direct zelf verantwoordelijk voor zijn, hij doet er evenmin een donder aan) is bizar. Ik weet dat hij een vrij bruuske persoonlijkheid heeft, maar dit gaat nog een hele stap verder. Misbruik van goedkope krachten. Het in gevaar brengen van psychologisch welzijn. Het engste is dat hij nog altijd de baas is van het populairste mediaplatform in de wereld.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *