Naar de inhoud springen

Bericht ontvangen?

Op de basisschool had ik een grijs telefoontje van Nokia. Een mooi toestel dat lekker in de hand lag. Daarvoor had ik nog een ander mobieltje, het merk weet ik niet meer. Wel dat het groot was, en lang. Op het toestel bevond zich zelfs een kleine antenne die ik, als ik me verveelde, kon afschroeven. Naast het bellen bood deze telefoon mij niet erg veel opties. Met de Nokia kon ik niet alleen bellen, ook kon ik er korte sms-berichten mee versturen. 

Het geinige van dit soort berichten was dat je nooit zeker was wanneer de ontvanger het tekstje had gelezen. Je verstuurde simpelweg je boodschap en moest maar afwachten wanneer de reactie volgde. Dit kon vrijwel meteen zijn, een uurtje later, of soms een dag later.

MSN

Daarna kwam MSN. En nu kreeg het versturen van een bericht een meer interactief karakter. Dit was online, allebei zat je achter de computer en wist je dat het berichtje meteen werd gelezen. Het ongeduldig wachten kreeg nu ook iets nerveus. Immers, als er niet direct iets werd teruggezegd, wat was er dan aan de hand? Je zat samen achter het beeldscherm en net als bij een gewoon gesprek ging je ervan uit dat je gesprekspartner netjes bleef zitten tot het gesprek was afgerond. In de praktijk bleek dit anders te werken: degene die aan de andere kant zat bleek zo nu en dan naar de wc te moeten, of even naar de keuken te gaan.

Whatsapp

En dan is er tegenwoordig whatsapp. Nu kun je zien wanneer iemand iets terugschrijft, waardoor je automatisch aan het beeldscherm geplakt zit en wacht op antwoord. Geen moment wordt het mobiele apparaat opzij gelegd. En nu je dankzij de blauwe pijltjes kunt zien of je berichtje is aangekomen (geen korte tekstjes meer, maar hele verhalen die niet eens grammaticaal in orde hoeven te zijn), is het gewoon een kwestie van typen en wachten. Vooruitgang, dat zeker. Ik vraag me af of er pijltjes gaan komen die indiceren dat de ander nog steeds wacht op antwoord. Misschien dat hier uitroeptekens gebruikt voor kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *