Naar de inhoud springen

Babtsjexit

Door: Zadok Samson

Het leek uit een goedkope spionageroman te komen: een Russische journalist, Arkadi Babtsjenko, had zijn eigen dood geënsceneerd om zo opdrachtgevers voor zijn eigen moord op te kunnen laten pakken. Nadat iedereen zijn spijtbetuigingen had geuit, stond hij tot ieders stomme verbazing weer levend voor de camera. Hij bood nog zijn excuses aan en zei dat dit de enige manier was een echte moordaanslag te voorkomen.

Er is al pittige kritiek geleverd op zijn actie, maar wat ik mij afvraag is wat de gevolgen voor Babtsjenko’s betrouwbaarheid zullen zijn. Hij heeft een behoorlijk gevolg via zijn social media. Nu hij deze stunt – excuus voor de term, maar het komt wel zo op mij over – heeft uitgehaald, is het maar de vraag of hij nog serieus kan worden genomen. Hoe weten we nu wanneer het nieuws echt is of slechts een illusie?

Deze vraag kan verder worden doorgetrokken naar journalistiek in het algemeen. Dit beroep is gericht op waarheidsvinding, om de onderste steen boven te halen. Het zijn de journalisten die door middel van berichtgeving het publiek op de hoogte stellen van wat er in de wereld gebeurt. Hoe goed de bedoelingen van Babtsjenko ook zijn geweest, er worden ook nogal wat vragen opgeroepen. Heeft hij niet een soort code gebroken? Heeft hij zijn eigen belang boven de waarheidsvinding gezet? Waarom was zijn zogenaamde dood de enige manier om de echte aanslag te voorkomen? Was er echt geen andere manier?

In tijden van nepnieuws kan een actie als deze gevaarlijk zijn. Dit is over de wereld gegaan. Misschien dat er andere ambitieuze journalisten zijn die met grote ogen dit item hebben gevolgd. Dat ze nu denken dat dit “mag”, dat de verslaggeving nu ruimte biedt voor bedrog. Of een meer flexibele houding. Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. We hebben al genoeg te maken met manipulatie van de realiteit, laten we er in godsnaam voor zorgen dat niet alle nieuwsbronnen besmet raken.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *