Naar de inhoud springen

Anne

Door: Zadok Samson

Opvallend nieuws in Italië: de beeltenis van Anne Frank was op antisemitische wijze gebruikt in een voetbalstadion. De daders hadden Anne Frank in kleding van AS-Roma gestoken en die afbeelding op stickers door het hele station geplakt. De voetballers besloten een vuist te maken tegen deze daad. Zo werden fragmenten uit het dagboek voorgelezen en droegen de voetballers de afbeelding van Anne Frank op hun shirts. En supporters hadden leuzen opgeschreven. Deze waren overigens vriendelijker dan de betekenis van de stickers.

Erg goed dat ze dit hebben gedaan, maar ik vraag me wel iets af. Anne Frank is nog altijd een Nederlands icoon. En we hebben het nog altijd over haar, bespreken haar dagboek, het Achterhuis wordt goed bezocht, er was nog iets met een boom die bij het Achterhuis stond, maar wanneer hebben we haar voor de laatste keer herdacht? Of echt met zijn allen aan haar gedacht? Tegenwoordig staan we stil bij elke (wereld)ramp, wijzigen onze profielfoto als er ergens een gek om zich heen heeft geschoten. We hebben een ware drang om te sympathiseren met alles wat zich buiten afspeelt. Ik ben bang dat we ons land een beetje vergeten.

Elk jaar houden we twee minuten stilte om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Daar hoort een gedicht bij en het leggen van de kransen. Ik stel voor dat we Anne Frank er op de een of andere manier ook in verwerken. We kunnen gaan voor stickers, maar ik denk dat borden met haar gezicht erop net wat sympathieker is. Misschien kunnen we dan, tijdens de twee minuten stilte, in onze gedachten ook even plaats maken voor een meisje. Iemand die angstvallig verborgen zat in een huis, haar gedachten aan een dagboek toevertrouwde en zich zo beroemd heeft gemaakt. Het is een kleine moeite daaraan te denken. Al is het maar eventjes.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *