Naar de inhoud springen

Ander geluid

Elk jaar ben ik op 4 mei twee minuten stil. Voorheen omdat dit een afspraak is die we met zijn allen hebben gemaakt. Ik merk echter dat hoe ouder ik word en hoe meer ik mij verdiep in de Tweede Wereldoorlog, hoe meer mijn twee minuten zwijgen ook vanuit respect zijn. Vandaar dat ik nogal opkeek van de ophef op social media. Iemand liet een ander geluid horen. Want, zo redeneerde ze, wat is het hele nut van die twee minuten stilte, als daarna de moslimhaat toch weer vrolijk doorgaat?

Aanvankelijk rook dit naar aandachtsschreeuwerij en was ik bepaald niet de enige die dat vond: veel mensen omschreven het statement om die twee minuten niet stil te zijn als respectloos. Ikzelf vond het vooral een geval van ‘tegen heilige huisjes aanschoppen omdat dit kan’. De toespraak van burgemeester Aboutaleb heeft de zaken toch nog iets gecompliceerder gemaakt.

Herdenking op de Dam

Bij de herdenking op de Dam waren ook veel kinderen aanwezig en Aboutaleb richtte zich in zijn speech nadrukkelijk tot hen. Ze moesten zich eens inbeelden, dat op een dag hun vriendjes en vriendinnetjes op een dag niet meer naar school kwamen. Van de aardbol verdwenen. Naar kampen gestuurd waar ze onder verschrikkelijke omstandigheden moeten overleven. En dat alleen maar omdat die kinderen “anders” zijn.

Parallellen

De parallellen met vandaag zijn de afgelopen tijd altijd wel duidelijk geweest, maar nu pas besefte ik hoe dicht de moslimhaat schuurt tegen de Jodenhaat van de jaren veertig. Niet dat moslims uit Nederland gedeporteerd worden, maar het wantrouwen en de spanningen zijn haast vergelijkbaar. Die spanningen, nemen die af na de stilte? Denken we met zijn allen echt beter na over de vergelijkingen die makkelijk gemaakt kunnen worden vandaag? Of gaan we hierna terug naar angstvallig samenleven met moslims, afwachten tot de onvermijdelijke bom afgaat?

Voor de goede orde, ik ben voor de herdenking en ik vind zeker dat we de twee minuten stilte in acht moeten blijven nemen. Maar misschien dat we ook langzaamaan het heden er meer in kunnen betrekken.


‘Ander geluid’ is de meest recente blog van Zadok. Zijn eerdere blogs lees je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *