Naar de inhoud springen

Amerikaanse Muur

Door: Zadok Samson

1989 is een belangrijk moment in de wereldgeschiedenis. Afgezien van mijn geboorte, werd dit jaar de Berlijnse Muur neergehaald. Deze stenen grens hield jarenlang families en vrienden van elkaar gescheiden en zorgde voor een buitengewoon gespannen sfeer. Nog twee jaar daarvoor, in 1987, hield David Bowie een concert bij de muur en zong hij het nummer Heroes. Er wordt gezegd dat dit nummer een kleine rol heeft gespeeld in het neerhalen van de muur. Bowie had het nummer in 1977 geschreven, geïnspireerd door een stelletje dat bij de muur aan het zoenen was.

28 jaar later hebben we een Amerikaanse president die een muur wil bouwen om zo de immigrantenstroom vanuit Mexico tegen te houden. Het liefst houdt hij natuurlijk alle immigranten tegen, maar zoals we geleerd hebben uit de geschiedenis hoor je zulke zaken stapje voor stapje uit te voeren. Nu heeft hij er al voor gezorgd dat bewoners uit het oosten van de wereld Amerika niet in kunnen, dus die muur zal er ook wel komen. Het maakt niet uit wie voor de bouw gaat betalen, die muur komt er. Het was een kernbelofte van Trumps campagne, dus het wordt een beetje een anticlimax als dit niet doorgaat.

Wat ik mij afvraag is of dit misschien onze Berlijnse Muur gaat worden. Een meer ambitieuze versie. Eentje die verder gaat dan die van de Duitsers. Want als Amerika iets doet, wordt het direct groots aangepakt. En als dit de Berlijnse Muur van het nieuwe millennium gaat worden, moeten we eens rondkijken naar muzikanten die zin hebben een concert te geven op locatie. Natuurlijk moet er eerst nog een nummer worden geschreven dat geïnspireerd is door de Amerikaanse Muur. En dan, hopelijk, kunnen we er twee jaar na dat concert afscheid van nemen. Of Trump wordt met een beetje mazzel afgezet en de bouw gaat niet door. Scheelt ook weer gedoe.


Meer blogs van Zadok lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *