Naar de inhoud springen

Aanval

Door: Zadok Samson

Het is groot, onzichtbaar en kan overal naar binnen: een cyberaanval. En omdat we wereldwijd met elkaar verbonden zijn dankzij het wonderlijke wereldwijde web, heeft een cyberaanval bijna oneindig veel digitale paden om zijn weg te vinden. Het is al lang geen fantasie meer, overal ter wereld hebben hackers hun online wapens losgelaten op fabrieken, ziekenhuizen, en andere plaatsen waar computers een cruciale rol spelen.

Toevallig zag ik van de week de laatste Terminator-film. In deze actiethriller is iedereen met elkaar verbonden door middel van een uit de klauwen gegroeid computerprogramma, Genisys. En via dit programma wordt Skynet losgelaten op de wereld, kunstmatige intelligentie die uiteindelijk een nucleaire oorlog veroorzaakt.

Nu is het wel een grote sprong van een gehackte computer naar kernraketten die door de lucht vliegen. Maar toch. Jaren geleden hadden we nog geen social media. Geen Facebook, Twitter of YouTube. En jaren daarvoor hadden we nog niet eens internet. Ik ben de eerste om te zeggen dat vooruitgang iets moois is en dat de online wereld iedereen dichter bij elkaar heeft gebracht. Het is alleen vervelend dat, anders dan in de echte wereld, de digitale snelwegen zo slecht bewaakt worden. Ja, we hebben firewalls en antivirusprogramma’s, maar dit heeft de cyberaanval er niet van weerhouden om flink huis te houden.

Laten we eerlijk zijn, de oplossing is vrij simpel: stekker eruit. De online wegen voor eens en altijd afsluiten. Dat is een lastige en misschien zelfs onmogelijk uit te voeren handeling. Het zal het digitale terrorisme geen halt toeroepen, maar hé, het kan in ieder geval worden ingeperkt. Ik hoop gewoon dat het idee van de Terminator nooit realiteit zal worden. Al heb ik het idee dat we er angstvallig dicht tegenaan schurken.


Meer lezen van Zadok? Dat kan hier.


Foto: IsGeschiedenis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *