Naar de inhoud springen

Verloren visies

Verloren visies

Het thema van het voorjaarsnummer 2016 van CODEX Historiae is Verloren visies, een thema dat past bij deze tijd van het jaar: de goede voornemens zijn vaak alweer naar de achtergrond geweken en soms is al gebleken dat het slechts bij voornemens zal blijven. Verloren visies zijn eigenlijk ook mislukte goede voornemens, maar dan op grotere schaal.

Themanummer CODEX Historiae Verloren visiesThemanummer

De geschiedschrijving toont achteraf vaak aan dat ontwikkelingen anders verliepen dan de mensen die het zelf meemaakten dachten en bedoelden, en daarover gaat dit themanummer van CODEX Historiae. Dit principe, dat de ironie van de geschiedschrijving wordt genoemd, wordt uitgelegd in deze editie. Daarnaast komen het ideaalbeeld dat de nazi’s hadden van het Derde Rijk en het ideaalbeeld dat terreurgroep IS tegenwoordig nastreeft, aan bod. Natuurlijk vind je in dit nummer ook het volgende deel uit de serie Imperium Iran en kun je een interview lezen met een voormalig redacteur van Galapas. De complete sneak preview van het nummer vind je hier.

Je vindt ons themanummer in de bibliotheek en de boekhandel van de VU. Liever thuis ontvangen? Dat kan natuurlijk. Kijk bij Abonnement voor de mogelijkheden. En als je studeert aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de VU word je gratis abonnee!


Lezing

Is er met de val van de Berlijnse Muur ook een visie verloren gegaan? Of klinkt die visie ook nu nog door in onze samenleving? Tijdens een lezing in de OBA wordt ingegaan op de vraag welk stempel de DDR in de huidige tijd nog op de maatschappij drukt.


TentoonstellingKoloniale oorlog 1945-1949

Soms wil men bepaalde visies bewust verloren laten gaan. Dit was bijvoorbeeld het geval tijdens de koloniale oorlog in Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949. De Nederlandse pers manipuleerde de beeldvorming van de Nederlandse bevolking over deze oorlog door sommige beelden achter te houden. Deze beelden zijn nu te zien in een tentoonstelling in het Verzetsmuseum.


Terrorisme

In het themanummer van CODEX Historiae lees je over het apocalyptische beeld dat IS aanhangt. Maar hoe ontstaan terroristische groeperingen nu precies? Verzet is van alle tijden en de historische context is dan ook erg belangrijk om dit fenomeen te kunnen begrijpen. Terrorisme-expert Beatrice de Graaf vertelde hier meer over tijdens een aflevering van DWDD University, die je online terug kunt kijken.


Het Derde Rijk

Wil je meer weten over de gevolgen van Hitlers ideeën over het Derde Rijk? Een eerdere editie van CODEX Historiae had het thema het Vergeten Verleden van de Tweede Wereldoorlog. Je kunt dit nummer online bekijken. Meer informatie vind je hier.