Naar de inhoud springen

National Geographic: The Future of Food

Tentoonstellingsrecensie
Door: Berith van Pelt

The future of food
Foto: Jim Richardson

In het Museon in Den Haag is tot oktober de tentoonstelling National Geographic: The Future of Food te zien. De tentoonstelling gaat uit van de voorspelling dat we in 2050 negen miljard monden te voeden hebben. En als we op dezelfde voet doorgaan, wordt dat een probleem. Aansluitend op ons themanummer Tafelen bezochten we de tentoonstelling. 

De foto’s laten voedselsituaties van over de hele wereld zien. Daarnaast vertellen informatieborden je de laatste cijfers omtrent voedselproductie en -consumptie wereldwijd en kaarten ze daarmee de mondiale voedselproblematiek aan. Eten is er namelijk genoeg, maar niet iedere wereldburger heeft toegang tot voldoende voedsel.

De foto’s zijn opgedeeld in verschillende categorieën en zijn zo opgesteld dat je zonder te zoeken er zeker van kunt zijn dat je alle 77 foto’s gezien hebt. Elkaar opvolgend loop je langs de volgende thema’s: ‘de wereld voeden’, ‘eetpatronen veranderen’, ‘wereldwijd’, ‘teveel of te weinig’, ‘groene revolutie’, ‘aquacultuur’ en ‘tijdreis’.

Historisch gezien is, uiteraard, de tijdreis het meest interessant. Dit gedeelte, dat helaas het minst vertegenwoordigd is, toont foto’s waarop de eetcultuur van de vorige eeuw afgebeeld staat. Deze tijdreis plaatst de huidige en toekomstige voedselvoorziening in de context van de ontwikkeling: onze eetcultuur was niet altijd zoals die nu is, en zal ook in de toekomst blijven veranderen.

Die ontwikkeling komt ook in de andere categorieën naar voren. De foto’s plaatsen onze eerste levensbehoefte in perspectief en de cijfers tonen de verandering in ons omgaan met de productie en consumptie van voedsel. Zo verandert de globalisering het denken over eten in verschillende landen: we eten steeds meer hetzelfde.

Hoewel de hysterische geluiden van de naastgelegen tentoonstelling wel wat afdeden aan de indrukwekkende foto’s, was de boodschap niet minder duidelijk. De foto’s maken het publiek bewust van de situatie, zonder een oordeel te vellen. Deze tentoonstelling dient dus meer dan alleen een esthetisch doel.

Over de tentoonstelling

Titel: National Geographic: The Future of Food

Locatie: Museon, Den Haag

Te zien tot: 1 oktober 2017

Meer informatie: museon.nl