Naar de inhoud springen

Een ware historische ervaring

Gerechten uit de tijd van Erasmus
Door: Jasmijn Groot

Historisch recept
Foto: Thomas Heijnen

Dichter en classicus Piet Gerbrandy zei ooit tijdens een college dat geschiedenis een tragische studie is: het verleden bestaat niet meer, dus we kunnen het helemaal niet bestuderen. En sterker nog, dat moeten we ook niet proberen. Geschiedenis is zeker een heel lastige studie. De schaarste van ons bronnenmateriaal daargelaten, kan de inleving in een specifieke historische context moeilijkheden opleveren, zo ook voor de jonge historici in de redactie van CODEX Historiae. Opgesloten in kleine studentenkamertjes of in de universiteitsbibliotheek, bedolven onder stapels boeken en bezwijkend onder groeiende studiedruk, kan het wel eens moeilijk zijn om het inbeeldingsvermogen te blijven gebruiken.

Het is daarom een fijne afwisseling om bij tijd en wijle een ware historische ervaring te kunnen beleven. Dit vindt plaats als het voelt alsof je terug in de tijd gaat wanneer je een voorwerp aanschouwt of een archeologische opgraving bezoekt (denk aan een tripje naar de Atheense Acropolis of kasteel Muiderslot). Redactielid Thomas Heijnen zag het thema Tafelen als een fantastische gelegenheid om een dergelijke ervaring voor zijn collega’s te creëren. Na een hele middag in de keuken te hebben gestaan bij ‘cause Beer loves Food, een gastropub achter het Leidseplein in Amsterdam, werden wij getrakteerd op enkele gerechten die werden gegeten door niemand minder dan Desiderius Erasmus zelf: een heerlijk pastei aragee, geserveerd met een frisse pastinaaksalade. Gelukkig was er meer dan genoeg, want het viel bij iedereen goed in de smaak.

Om erachter te hoe komen hoe smakelijk dit allemaal was, raad ik jullie ten zeerste aan om het recept van Thomas, dat in het themanummer is opgenomen, ook eens uit te proberen. Niet alleen is het hartstikke leuk om historisch te koken, er valt ook heel wat te leren: over wat men at, wat voor ingrediënten men vroeger gebruikte en welke kooktechnieken daarbij kwamen kijken. Maar ook waarom men dit soort gerechten at: de pastinaaksalade was bijvoorbeeld een remedie tegen de maagklachten waar Erasmus zijn hele leven last van had. Bovenal komt er bij koken, eten en drinken altijd gezelligheid kijken. En uit de andere artikelen in dit nummer blijkt dat dat een historische zekerheid is. Helemaal niet zo’n tragische studie dus, meneer Gerbrandy.