Naar de inhoud springen

Tafelen

Eten is veel meer dan alleen voedsel naar je mond brengen, eventueel kauwen, en daarna doorslikken. Hoog tijd om er meer (historische) aandacht aan te besteden.

Themanummer Tafelen

In juni 2017 is ons zomernummer met het thema Tafelen verschenen. De artikelen gaan onder meer in op de sociale functie van eten in het oude Griekenland, de ontdekking van vitamine en het eten in het Amsterdamse straatbeeld. Dit kun je verwachten:

Het Griekse symposion
Jasmijn Groot

De ontdekking van vitamine
Berend Mul

Fotoserie: Het moderne stilleven
Berith van Pelt

Syssitia
Jedidja Stikkelorum

De weelde van Erasmus
Thomas Heijnen

Foodtrucks en straatventers
Roos van Strien

Stilleven met schaaldieren en eieren
Stilleven met schaaldieren en eieren, Clara Peeters, ca. 1600, Shipley Art Gallery, Gateshead, Engeland.

Wil je het nummer thuis ontvangen? Je kunt gemakkelijk online een abonnement afsluiten.


Eten door de eeuwen

Wij zijn niet de eersten die ons bezighouden met het thema eten in de geschiedenis. In 1989 publiceerde culinair journaliste Wina Born (1920-2001) het boek Eten door de eeuwen. De geschiedenis van de culinaire cultuur. Wil je je alvast inlezen in het thema? Dit boek kun je online lezen via DBNL.


The Future of Food

Tot oktober 2017 kun je in het Museon in Den Haag naar de tentoonstelling National Geographic: The Future of Food. Aansluitend op het themanummer bezochten we de tentoonstelling en schreven er een recensie over.


Historische recepten

Historisch recept
Foto: Thomas Heijnen

De redactie waande zich een avond lang tafelgenoot van Desiderius Erasmus. Na een uitgebreide kooksessie konden we genieten van twee van de favoriete gerechten van de humanist. Benieuwd hoe dat bevallen is? Je leest het hier.

Ook de Archiefkok kookt en proeft gerechten uit oude tijden. Zij blaast historische recepten nieuw leven in en schrijft erover op haar blog.

Bovendien besteedden we zelf in vroegere edities van (toen nog) Galapas aandacht aan historisch eten en drinken. Zo schreven we over de keuken van Mauritius [PDF] en gingen we op zoek naar historisch verantwoorde biertje [PDF].


Proefschrift Anne SchipperPromovendi

In ieder nummer besteden we aandacht aan de promovendi van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit. In januari 2017 is A. Schipper gepromoveerd op een proefschrift over volksopvoeder C. Rijnsdorp. Een samenvatting en het gehele proefschrift zijn online te lezen.