Naar de inhoud springen

Een bijzondere ervaring met de collecties van de VU

Myrthe Bleeker gastconservator VU

Door: Myrthe Bleeker

Op het moment dat er een berichtje op VUnet verscheen met een oproepje om gastconservator van de Bijzondere Collecties te worden, kreeg ik meteen het gevoel dat dat iets voor mij was en dat het een kans zou zijn die zich niet zo vaak meer zou voordoen. Toen het mailtje gestuurd was en er een antwoord kwam dat ik was uitgekozen om het daadwerkelijk te doen, was het nog wat onwerkelijk. Ik mocht serieus iets gaan uitzoeken dat voor mijn gevoel van belang is voor en verbonden is met de VU.

Als je wordt uitgekozen, ga je je een voorstelling maken van hoe de Bijzondere Collecties er uitzien en wat er allemaal te bewonderen is. In mijn beleving bewaarde de VU niet zo heel veel en waren het vooral papieren. Toen kwamen we echter een ruimte binnen met allerlei draaikasten met daarin hele gave objecten: van schilderijen tot meubels, en alles daar tussenin. Een keuze maken was dus niet gemakkelijk.

Nadat ik een tijdje had rondgelopen en uitleg gekregen had, is de keuze gevallen op een object dat te maken heeft met de VU, maar ook laat zien dat de VU meer is dan alleen Amsterdam of Nederland. Al met al was het fantastisch om mee te maken. Het gaf mij een beeld van wat er allemaal verzameld is op de VU en wat er allemaal bij komt kijken om te bedenken hoe je een tentoonstelling kunt opzetten. Een bijzondere ervaring met de collectie van de VU dus.


Wil je meer weten over het object dat Myrthe uitkoos? Kijk dan even op de website van de Bijzondere Collecties. Wouter de Vries, die een artikel schreef voor ons themanummer over Geluk, mocht ook een object kiezen. Meer daarover lees je hier.


In het themanummer over Taal schreef hoofdredacteur Berith een column over de Bijzondere Collecties van de VU.