Naar de inhoud springen

Taal

Taal is echter vanuit veel meer invalshoeken historisch interessant; communicatie is immers altijd Cover winternummer Taaleen wezenlijk onderdeel van de samenleving en identiteit geweest. En dat geldt niet alleen voor gesproken taal. Bovendien geeft taal vorm aan een cultuur.


Themanummer Taal

In januari 2018 verscheen ons themanummer over Taal. Dit kun je verwachten:

T.S. Kuhns The Structure of scientific revolutions
Berend Mul
When writing is gone … Language remains
Jasmijn Groot
Vallen en opstaan
Bob Vek
Column: tastbare geschiedenis
Berith van Pelt
De taalkundige verovering van Engeland
Jedidja Stikkelorum
Na de Babylonische spraakverwarring
Rients de Boer
Boekrecensie: Linguistic and Cultural Foreign Policies of European States
Jasmijn Groot


Bijzondere CollectiesMyrthe Bleeker gastconservator VU

In ons themanummer lees je een column over de Bijzondere Collecties van de VU. Geschiedenisstudente Myrthe Bleeker mocht als gastconservator een object uit de Bijzondere Collecties uitkiezen. Lees hier hoe zij dit ervaren heeft.


Girolamo SavonarolaGirolamo Savonarola

Hij werd ook wel de Prediker der Wanhopigen genoemd: Girolamo Savonarola. Met zijn retoriek wist hij veel kerkgangers achter zich te krijgen in het vijftiende-eeuwse Italië. Laura Brinkhorst schreef een artikel over zijn opkomst en ondergang.


Over oude talen

Taalhuis Amsterdam biedt ook dit jaTaalhuis Amsterdamar een lezingenreeks Over oude talen aan. In zes lezingen wordt aandacht besteed aan verschillende talen uit het antieke mediterrane gebied. Je kunt je aanmelden voor een enkele lezing of voor de gehele reeks. Meer informatie over de inhoud van de reeks vind je op taalhuisamsterdam.nl.


Dietse Doctrinale, Brabant, circa 1374, Collectie Koninklijke Bibliotheek Den Haag, fotografie Jos UljeeTentoonstelling: Magische miniaturen

In het voorjaar kun je in Museum Catherijneconvent middeleeuwse miniaturen aanschouwen. In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek zijn de mooiste miniaturen verzameld. De kleine afbeeldingen laten taferelen uit het dagelijks leven zien en zijn prachtig versierd. Doordat ze weinig aan licht zijn blootgesteld, zijn ze vaak van zeer goede kwaliteit. Een kleurrijke ervaring met de Middeleeuwen dus.

Wanneer? 23 februari t/m 3 juni 2018
Waar? Museum Catherijneconvent, Utrecht
Meer informatie: catherijneconvent.nl

Afbeelding: Dietse Doctrinale, Brabant, circa 1374, Collectie Koninklijke Bibliotheek Den Haag, fotografie Jos Uljee.