Naar de inhoud springen

Opstand

Oktober is traditioneel de Maand van de Geschiedenis, waarbij dit jaar het thema Opstand centraal Cover najaarsnummer 2018 Opstandstaat. Ons najaarsnummer sluit bij dit thema aan: we schrijven over volksopstanden en over kleine, individuele opstanden; over opstanden met geweld en over stil verzet.

Het wordt echter ook tijd dat we zelf in opstand komen. De recente nieuwsberichten en het teruglopende aantal aanmeldingen liegen er niet om: de Geesteswetenschappen verliezen aan populariteit. Historici zijn schrijvers, en daarom maken wij door te schrijven duidelijk dat we er mogen zijn, dat we er moeten zijn.


Themanummer Opstand

Van Monarchie tot Democratie. Ideeën over staatsvormen onderworpen aan een reality-check.
Ellen van Heteren

Tegen de Roofzuchtige en Moorddadige Boeren. Luther en de boerenopstand van 1525.
Jedidja Stikkelorum

Jakobijnen in Moskou. De Rode Terreur in Rusland, 1917-1922.
Daan Kloosterman

Kleren maken de man. Nationaal kostuum tijdens de Franse Revolutie, 1789-1799.
Tirza Westland

Opstand in Oudorp. Desertie, burgerlijke ongehoorzaamheid en een hoger beroep.
Jasmijn Groot

The Misinformation Age. The consequences of the Digital Revolution.
Emilia Salerno

Modern Protest. Het (nieuwe) Wilhelmus.
Berith van Pelt

Symbool van Opstand. Het Maagdenhuis in Amsterdam.
Jasmijn Groot


Maand van de Geschiedenis

In ons themanummer laten we zien dat verzet in alle soorten en maten kan voorkomen: van verzet in de illegaliteit tot massale volksopstanden. Deze diversiteit is juist wat het thema van de Maand van de Geschiedenis van dit jaar zo interessant maakt. De verschillende activiteiten die rondom dit thema georganiseerd worden in oktober lopen inhoudelijk dan ook zeer uiteen. In ons nummer lichten we een aantal activiteiten uit. Meer vind je op de maandvandegeschiedenis.nl.


Hitler en Napoleon op het Geschiedenis Festival

Begin oktober vond, ook in het kader van de Maand, het Geschiedenis Festival plaats. Onze redacteur Jedidja bezocht het festival en doet verslag van de sfeer en de lezingen die ze bijwoonde. Over Hitler en zijn omstreden werk Mein Kampf, en over de persoon die achter de heldhaftige Napoleon schuilde. Lees haar verslag hier.


Actuele opstanden

Leden van de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaars protesteren op Prinsjesdag 1971 in Den Haag. Collectie Nationaal Archief.
Leden van de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaars protesteren op Prinsjesdag 1971 in Den Haag. Collectie Nationaal Archief.

Opstanden en protesten zijn van alle tijden, maar gaan onze blogger Zadok nu steeds meer opvallen. In de meest uiteenlopende situaties laten we onze stem horen, van studentenprotesten in Nederland, tot politieke protesten in Amerika. Hij beschouwt ze in zijn blog.


Het (nieuwe) Wilhelmus

In ons themanummer schrijven we over het Wilhelmus; nu ons volkslied, maar oorspronkelijk een lied van protest. Ten tijde van het ontstaan van het lied en ook tegenwoordig verschijnen er nieuwe versies van het Wilhelmus. De meest recente nieuwe versie werd geschreven door een oud-hofdame van prinses Beatrix, hoor hier hoe dat klinkt. Lees ook de teksten van ons eerdere volkslied Wien Neêrlands bloed (1855), het Nieuw Oranje volks-lied uit hetzelfde jaar en het Nieuw Wilhelmus-lied (ca.1830-1840).


Promovendi

In ieder nummer besteden we aandacht aan de promovendi van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit. In september 2018 is Jurjen Zeilstra gepromoveerd op een proefschrift over de bekende theoloog Willem Adolf Visser ‘t Hooft, die een belangrijke rol speelde in de eenheidsvorming van de wereldkerk. Een samenvatting van het proefschrift lees je hier.