Welk thema past er beter bij de Nederlandse winter dan een beschrijving van het weer? Kou. De kou heeft de redactie een goede gelegenheid gegeven om binnen achter de laptop te kruipen en te schrijven.
Themanummer
Het themanummer bevat inhoudelijke artikelen over de strafkampen in de voormalige Sovjet-Unie en over de schilder George Hendrik Breitner, op wiens schilderijen het er een stuk gemoedelijker aan toe ging. Ook de schilder Hendrick Avercamp heeft een plaats gekregen in deze editie. Gastschrijver Myrthe Bleeker schreef een artikel over de status van de Sefardische joden in de periode 1600-1800. Natuurlijk kan het volgende deel van de serie Imperium Iran niet ontbreken. Meer informatie over de inhoud van het nummer vind je hier.
Je vindt ons themanummer in de bibliotheek en de boekhandel van de VU. Liever thuis ontvangen? Dat kan natuurlijk. Kijk bij Abonnement voor de mogelijkheden. En als je studeert aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de VU word je gratis abonnee!
De modernistische woning
De overgang van de negentiende eeuw naar de moderne tijd ging gepaard met een sterke verandering in de eisen die aan woningen werden gesteld, waarbij steeds meer rekening werd gehouden met de behoeften van de bewoners. We hebben het mede aan de grote denkers van die tijd te danken dat we nu niet in de kou zitten. Meer hierover lees je in dit artikel [PDF].
Maand van de Geschiedenis
Oktober was de Maand van de Geschiedenis. Wij zijn niet alleen enthousiast over het idee voor een maand die geheel in het teken van geschiedenis staat, maar ook met alle interessante lezingen. Onze hoofdredacteur Berith woonde een collegeavond over de Amerikaanse presidentsgeschiedenis bij een deed daar verslag van.
Uit het archief
In deze editie van CODEX Historiae lees je een recensie van De stem van de student, een boek over studentenbladen in de 19e eeuw. In de 20e eeuw zag de voorganger van CODEX Historiae, Galapas, het licht. De geschiedenis van Galapas lees je hier.
Tentoonstelling
In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Russische Revolutie uitbrak. Van 4 februari tot 17 september 2017 kun je daarom in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Romanov & Revolutie bezoeken. De tentoonstelling biedt een overzicht van exclusieve objecten uit verschillende Russische musea. Meer informatie over de tentoonstelling vind je op de website van de Hermitage.