Naar de inhoud springen

De Tweede Wereldoorlog kijken

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er talloze films, series en documentaires gemaakt over deze periode in de geschiedenis. Wij lichten er enkele uit die de moeite van het kijken waard zijn. Heb jij een fantastische film of docu gezien die hier absoluut niet mag ontbreken? Laat het ons weten in een reactie of mail naar info@codexhistoriae.nl.

Documentaires

Kamp Amersfoort is een relatief onbekend kamp waar lokale SS’ers, verscholen in het bos, ongestoord hun gang konden gaan. Het kamp was een van de slechtste plekken waar je tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen kon zitten. Veel gevangenen overleefden het kamp dan ook niet. In de documentaire De laatste ooggetuigen van Kamp Amersfoort vertellen overlevenden hun verhaal. Terugkijken kan hier.

Het eiland Schiermonnikoog was lange tijd de laatste rustplaats van zeelieden en soldaten die boven zee gesneuveld waren. Hun lichamen spoelden aan op het eiland. Hoteleigenaar Sake van der Werff bekommerde zich om de lichamen en begroef ze op een stille plaats achter de duinen. Hier, op Vredenhof, zijn ook soldaten uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Kijk de documentaire Achter de duinen hier.

Leden van de Joodse Raad
Leden van de Joodse Raad

In de documentaire De langste nacht voor de Joodse Raad volg je Hans Knoop. Hij duikt in de ervaringen van zijn familie met de Joodse Raad. Centraal in de documentaire staan deze door de nazi’s ingestelde instantie en de rol van Asscher en Cohen, de voorzitters. Je ziet hem hier.

Na de bevrijding werden overlevenden van de Duitse kampen onder andere met boten naar Zweden gebracht. In de documentaire Elk gezicht heeft een naam bekijken overlevenden de beelden van de dag dat ze in Zweden aankwamen. Een dag die het einde van de oorlog was en het de start van hun nieuwe leven. Bekijk hem hier.

Series

HBO heeft in 2010 een mini-serie gemaakt die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, The Pacific. In de serie volg je mariniers in Azië. Je ziet hun persoonlijke ontwikkeling en de onmenselijke oorlogssituaties. De serie is niet legaal online te bekijken, tenzij je een HBO-account hebt. De trailer kun je hier bekijken.

Eerder kwam, in 2001, ook de inmiddels zeer bekende serie Band of Brothers uit, van dezelfde makers. In deze serie volg je de Amerikaanse troepen in Amerika. De trailer van deze serie zie je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *