Het thema van het najaarsnummer 2016 van CODEX Historiae is Grenzen. Dit thema sluit aan bij de Maand van de Geschiedenis, waarover je hieronder meer informatie vindt. Grenzen bestaan tussen volken, religies, klassen en politieke overtuigingen en daarbij heb je ook persoonlijke grenzen.
Themanummer
In het themanummer belichten we het thema Grenzen vanuit verschillende invalshoeken. Zo lees je over veranderende geografische grenzen in Zuid-Oost Azië en bekijken we in verschillende artikelen wat de spanningen die politieke en ideologische grenzen kunnen veroorzaken. Gastschrijver Jolanda van de Beld schreef een artikel over de grenzen aan de macht van de EU. Natuurlijk vind je in dit nummer ook het volgende deel uit de serie Imperium Iran en lees je er een boekrecensie. Meer informatie over de inhoud van dit nummer vind je hier.
Je vindt ons themanummer in de bibliotheek en de boekhandel van de VU. Liever thuis ontvangen? Dat kan natuurlijk. Kijk bij Abonnement voor de mogelijkheden. En als je studeert aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de VU word je gratis abonnee!
Maand van de Geschiedenis
Ieder jaar staat oktober in het teken van de historie tijdens de Maand van de Geschiedenis. Door het hele land worden verschillende activiteiten en lezingen georganiseerd. Wij maakten een top 10.
Uit het archief
Ook in eerdere nummers van CODEX Historiae zijn artikelen verschenen die passen bij het thema Grenzen. We lichten er hieronder twee voor je uit.
De Muur van Hadrianus
Rome, de hoofdstad van een machtig wereldrijk. Wie aan Rome in de oudheid denkt, ziet al snel de prachtige gebouwen voor zich: amfitheaters, hippodromen, de verscheidene fora en de tempels. De echte kracht van Rome zit niet in het marmer van haar gebouwen, maar in de kracht en ongerepte schoonheid van haar grenzen. Aan deze grenzen woonden volgens sommige Romeinen bloeddorstige en bovenal krijgshaftige stammen. De verbeelding over deze volkeren oogstte naast bewondering ook veel angst. Naast legioenen langs de grenzen van het rijk te legeren, werd onder keizer Hadrianus besloten tot de bouw van een nieuwe verdedigingslinie in één van de grensgebieden; ook al was het slechts een bouwwerk van aarde en steen, qua impact en schoonheid kon het zich, wat mij betreft, meten aan het marmer van Rome zelf: de muur van Hadrianus.
Meer lezen: De Muur van Hadrianus [PDF].
Guinees goud en de zoektocht naar Pape Jan
Er zijn weinig tijdvakken die de huidige wereldorde zodanig hebben gevormd als de tijd van de ontdekkingen. Deze tijd, waarin zeevaarders en conquistadores de gehele wereld in kaart brachten en wetenschappers de natuurwetten ontrafelden, heeft geleid tot een wereld waarin iedereen met elkaar in verbinding staat en waarin men door middel van wetenschappelijke inzichten de levensstandaard aanzienlijk heeft weten op te schroeven. De transcontinentale ontdekkingsreizen van Europese zeevaarders uit de periode 1400-1800 hebben de bevolking van de verschillende continenten met elkaar in contact gebracht op een schaal die nog niet eerder was vertoond. Dit tijdperk van Europese ontdekkingsreizen begon in een relatief arm, militair middelmatig koninkrijk aan de Atlantische Oceaan, aan de uiterste westgrens van de bekende wereld: Portugal.
Meer lezen: Guinees goud en de zoektocht naar Pape Jan [PDF].
CODEX Historiae is per direct op zoek naar een penningmeester en (web)redacteuren. Meer informatie vind je bij Vacatures.