Naar de inhoud springen

Entertainment door de eeuwen heen

Entertainment door de eeuwen heen

Entertainment: de een speelt urenlang games, de ander gaat naar de nieuwste Hunger Games. Voor jongeren in 2015 is dat heel normaal, maar hoe vulden mensen in de Middeleeuwen hun vrije tijd in? Kortom, hoe zit het met entertainment door de eeuwen heen?

Het prille begin

Wanneer begon ‘vrije tijd’? Volgens onderzoekers tussen de 600.000 tot 200.000 jaar geleden, toen de homo erectus een aantal handige uitvindingen deed: het organiseren van de jacht en de ontdekking van het vuur. Er werd meer voedsel op een betere manier bereid en er was meer veiligheid. Hierdoor ontstond vrije tijd rondom het kampvuur, waarin mensen nieuwe dingen probeerden: van het maken van schilderingen en muziekinstrumenten tot het temmen van dieren en het ontwerpen van het wiel aan toe.

Feesten, drinken en gladiatoren

De farao’s wisten wel een feestje te bouwen! Ze organiseerden grote banketten waar onder andere rundvlees, vis, stoofpotten van duif, honingcake en kersen op het menu stonden. Ook was er muziek en traden worstelaars, danseressen en verhalenvertellers op. De lagere klassen waren niet uitgenodigd, maar vermaakten zich op hun beurt in bierhuizen.
In de Griekse tijd, vooral tussen 500 en 300 voor Christus, werd er op hoog niveau geschilderd, gebeeldhouwd en gedicht. En natuurlijk genoten de mensen toen al van de Olympische Spelen, die meestal geopend werden met een spectaculaire paardenrace.
De Romeinen bezochten ook grote shows in hun vrije tijd, bijvoorbeeld in het Colosseum waar wel 50.000 bezoekers in pasten. Hier vochten gladiatoren met wilde dieren of met elkaar. Iets minder gewelddadig waren de openbare badhuizen waar de Romeinen uren konden ontspannen.

Afbeelding Colosseum
Colosseum – Fotograaf: Colin

Theatervoorstellingen

In de Middeleeuwen gingen mensen naar grote festivals waar werd gegeten, gedronken en vooral gelachen. Vuurspuwers, muzikanten en verhalenvertellers traden op en acteurs stonden op podiums met wielen, die ze van straathoek naar straathoek rolden om hun theatervoorstellingen aan iedereen te kunnen vertonen. Ook waren kaartspelletjes binnen de familie erg populair. Soms werd bepaald entertainment verboden – bijvoorbeeld grappen maken over het geloof – maar er werden vaak manieren gevonden om die regels te omzeilen.

Individueel entertainment

In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen er ‘instituten’ van vrije tijd, zoals sportverenigingen. Mensen konden naast boeken ook kranten en stripboeken gaan lezen en door de komst van de radio en televisie hoefden ze niet langer het huis uit om zichzelf te vermaken. Dat is vandaag de dag nog meer het geval. Iedereen kan nu zelf bepalen wat ze wanneer kijken, en dat is een groot verschil met vroeger, toen men bijeen moest komen op een specifiek moment om de voorstelling te zien.

Eén ding komt duidelijk naar voren uit dit historisch overzicht: of je nu rond een kampvuur op muziekinstrumenten speelt of op Spotify muziek streamt, je bent je aan het vermaken in je vrije tijd en dat is totaal menselijk!


Door: Julia Steiner


Meer weten?

  • Zillmann, D. (2000). Media Entertainment The Psychology Of its Appeal. Routledge, Abingdon.

Meer over het thema ‘entertainment’ lees je hier