Naar de inhoud springen

Entertainment

Thema: Entertainment

Het thema van het winternummer van CODEX Historiae is entertainment, een begrip waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen. Maar niet alleen nu speelt entertainment een grote rol in de samenleving; ook vroeger was het al belangrijk. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over dit thema en over het nummer.

Voorkant winternummer CODEX Historiae entertainmentThemanummer

In dit nummer vind je artikelen over entertainment in de breedste zin van het woord. Je leest bijvoorbeeld hoe het toerisme ontstaan is, maar ook welke rol de vrouw speelde in reclames van bier en sigaretten tijdens de tweede feministische golf. Ook kun je kennismaken met de erotische literatuur die gelezen werd in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De complete sneak preview van het nummer vind je hier.

Je vindt ons themanummer in de bibliotheek en de boekhandel van de VU. Liever thuis ontvangen? Dat kan natuurlijk. Kijk bij Abonnement hoe je lid kunt worden van CODEX Historiae. En als je studeert aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de VU word je gratis lid!


Entertainment door de jaren heen

Entertainment: de een speelt urenlang games, de ander gaat naar de nieuwste Hunger Games. Voor jongeren in 2015 is dat heel normaal, maar hoe vulden mensen in de Middeleeuwen hun vrije tijd in? Kortom, hoe zit het met entertainment door de eeuwen heen? Je leest het in dit korte artikel.


Daar is hij weer!

Ons nieuwe nummer heeft alles te maken met entertainment en daarom willen wij jullie graag wijzen op een nieuwe film die nu in de bioscoop draait. Deze film staat volledig in het teken van de leider van Nazi-Duitsland: Adolf Hitler. Zet je popcorn maar alvast klaar.

Er Ist Wieder Da laat zien hoe de Fuhrer (gespeeld door Oliver Masucci) wakker wordt in Berlijn, ruim zeventig jaar na de bevrijding. Verward probeert Hitler zijn weg te vinden door het Duitsland van de 21e eeuw. Hij weet niet wat hem overkomt. Alles is veranderd: de oorlog is voorbij, zijn vaderland is veranderd in een multiculturele samenleving en het gebruik van nieuwe media speelt een grote rol. De mensen in Berlijn denken dat hij een imitator is en willen onder andere dolgraag een selfie met hem maken. Doordat iedereen de Fuhrer als komiek ziet, belandt hij al snel in tv-programma’s. Maar niemand heeft in de gaten dat Hitler een plan aan het smeden is: politieke macht verwerven via de televisie. Gaat dit hem lukken?

Er Ist Wieder Da is een komische film, maar hij zet ook zeker aan tot nadenken. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Timur Vermes uit 2012. En laten wij hier nu een recensie over hebben geschreven! Wil je deze graag lezen? Dat kan hier.