Naar de inhoud springen

Droom & Daad

Thema: Droom & Daad

In 2015 staat de Maand van de Geschiedenis in het teken van het thema Droom & Daad en daarom is het nummer van CODEX Historiae dat eind september uitkwam ook gewijd aan dit thema. Hier vind je alles wat je moet weten over dit thema en over het nummer.

ThemanummerPoster CODEX Historiae Droom & Daad

Het themanummer is gevuld met dromen en daden. Dromen over een Messias die aan het einde der tijden zal verschijnen en daden van Henk Sneevliet in het communistische China. Verder lees je wat er zich in 1983 in de Staatsliedenbuurt afspeelde en waarom, en kun je kennismaken met de man die 135 jaar geleden de VU heeft opgericht. De complete sneak preview van het nummer vind je hier.

Je vindt ons themanummer in de bibliotheek en de boekhandel van de VU. Liever thuis ontvangen? Dat kan natuurlijk. Kijk bij Abonnement hoe je lid kunt worden van CODEX Historiae. En als je studeert aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de VU word je gratis lid!


Abraham Kuyper

In oktober 2015 is het 135 jaar geleden dat de VU werd opgericht. Daarom vind je in het themanummer een portret van deze man. Maar er is over Kuyper nog veel meer te lezen en te zien.

Boek

Begin dit jaar kwam het boek Aan het roer staat het hart. Reis om de oude wereldzee in het voetspoor van Abraham Kuyper van George Harinck uit. In dit boek beschrijft Harinck de reis van Kuyper, die hij zelf opnieuw maakte.

Documentaire

Het resultaat van de reis die Harinck maakte was niet alleen een boek, maar ook een documentaire. Samen met IKON legde hij zijn reis vast. Je kunt de documentaireserie terugkijken via Uitzending Gemist.


Maand van de Geschiedenis

Maand van de GeschiedenisOktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Tussen Droom & Daad. De hele maand oktober kun je overal in Nederland tentoonstellingen bekijken en lezingen bijwonen en worden er festivals, muziek- en theatervoorstellingen georganiseerd rondom dit thema.

In de laatste week van oktober zal er ook op de VU een activiteit georganiseerd worden. Hierover wordt later meer bekend, dus houd onze website in de gaten!

Meer weten over de Maand van de Geschiedenis en de andere activiteiten die bij jou in de buurt georganiseerd worden? Kijk dan even op de website.