Naar de inhoud springen

Democratie

Na een opvallende presidentsverkiezing in Amerika staat ook de Nederlandse politiek in de schijnwerpers. Reden genoeg om de voorjaarseditie van CODEX Historiae te wijden aan het thema Democratie.

Themanummer

Cover voorjaarsnummer 2017Het themanummer bevat inhoudelijke artikelen over het Asian Values debat in de jaren 1990 en het effect van de Koude Oorlog in Brits-Guiana. Ook beschouwen we Thomas More’s Utopia. Daarnaast besteden we aandacht aan politieke affiches van de Tweede Kamerverkiezingen van de afgelopen 100 jaar en bespreken we de stedelijke problematiek die het gevolg was van de democratisering van Zuid-Afrika aan het einde van de vorige eeuw. In dit nummer is ook het laatste deel van de serie Imperium Iran te lezen. Meer over het nummer vind je hier.

Je vindt ons themanummer in de bibliotheek en de boekhandel van de VU. Liever thuis ontvangen? Dat kan natuurlijk. Kijk bij Abonnement voor de mogelijkheden. En als je studeert aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de VU word je gratis abonnee!


Geschiedenis van de democratie

De democratie heeft sinds haar ontstaan in de tijd van de Oude Grieken verschillende ontwikkelingen doorgemaakt, ook in Nederland. Onze collega’s van IsGeschiedenis wijdden een online thema aan de democratie. Op hun website lees je over dit politieke systeem in Nederland, maar ook daarbuiten, en ze besteden zowel aandacht aan de geschiedenis als aan de moderne democratie.


Egyptische Lente

In 2011 was Hester Borm, een van onze toenmalige redacteuren, in Cairo. Daar maakte ze het begin van de revolutie in dat land mee. Ze schreef een ooggetuigenverslag van de protesten, de situatie op straat, de reactie van de inwoners en haar vlucht terug naar Nederland. Je leest het verslag hier [PDF].


Tentoonstelling

In alle Europese lidstaten vormt de democratie de basis van de regering. Toch uit nationaliteit zich in alle landen anders. Het Nederlands Fotomuseum Rotterdam toont in de tentoonstelling Europa. What else? het werk van fotografen die bijdragen aan het debat over Europa. Met hun foto’s willen zij de blik van het publiek op Europa verbreden. De tentoonstelling is tot en met 7 mei te bezoeken. Meer informatie vind je op de website van het museum.