Naar de inhoud springen

De Beurs

De Beurs

Het thema van het zomernummer 2016 van CODEX Historiae is De Beurs, een thema dat zowel politieke als economische aspecten en handel omvat. Dit zijn thema’s die altijd actueel zijn, maar die de laatste maanden meer onder de aandacht gebracht werden in het nieuws en op social media.

Cover zomernummer 2016Themanummer

Deze editie van CODEX Historiae bevat zowel historische als actuele artikelen over het Amerikaanse Wall Street en de Nederlandse beurs. Zo lees je over de Amsterdamse aandelenhandel in de zeventiende eeuw, het Amsterdamse beursgebouw en de beurscrash op Wall Street in 1929. Natuurlijk kan het volgende deel uit de serie Imperium Iran niet ontbreken. Ook zijn er een interview met een alumna, een boekrecensie en een filmrecensie in dit nummer opgenomen. Meer informatie over de inhoud van dit nummer vind je hier.

Je vindt ons themanummer in de bibliotheek en de boekhandel van de VU. Liever thuis ontvangen? Dat kan natuurlijk. Kijk bij Abonnement voor de mogelijkheden. En als je studeert aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de VU word je gratis abonnee!


Economie versus religie

Vroeger was de religie in veel landen het middelpunt van de samenleving, ook in Nederland. Inmiddels heeft de religie in Nederland plaatsgemaakt voor de economie als raadgevende discipline. Gastschrijver Nathanael Korfker beschreef deze verschuiving in een artikel dat hij voor een eerdere editie van CODEX schreef.


Referenda

Recent ontstond er ophef over de vrijhandelsverdragen TTIP en CETA en het associatieverdrag met Oekraïne. De burgers wilden inspraak op de beslissingen die genomen werden en dat resulteerde in een referendum. Maar referenda zijn niet alleen van deze tijd. Het eerste Nederlandse referendum vond al plaats in 1797 en had betrekking op het ontwerp van de grondwet. Onze collega’s van IsGeschiedenis zetten vijf opmerkelijke historische referenda op een rij.

In het Verenigd Koninkrijk vindt in juni 2016 een referendum plaats, waarbij de burgers mogen aangeven of ze vinden dat het land bij de Europese Unie moet blijven of niet. Dit wordt nu al aangemerkt als een ‘historisch referendum’. Meer informatie over de achtergrond van dit referendum lees je hier.


Tachtigjarige Oorlog

Over de Tachtigjarige Oorlog is al veel geschreven. Op de website van IsGeschiedenis kun je door een archief met artikelen over deze periode bladeren.

In het Belasting en Douane Museum in Rotterdam kun je tot en met 11 september 2016 bij de familietentoonstelling Opstand! Het grootste belastingoproer uit de Nederlandse geschiedenis collectiestukken bekijken over de Tachtigjarige Oorlog. Meer informatie vind je op de website van het museum.


Donald Trump

Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump deed onlangs in een interview met The Washington Post opvallende uitspraken over zijn visie op de Amerikaanse economie. Onze redacteur Bob Vek schreef nadat dit interview gepubliceerd werd een artikel over de haalbaarheid van Trumps plannen.


Vacatures

CODEX Historiae is op zoek naar (web)redacteuren en een penningmeester voor het studiejaar 2016-2017. Kijk voor meer informatie bij de Vacatures.