Naar de inhoud springen

De Ark van Noach 2.0

De Ark van Noach 2.0 – Over een man met een droom

Johan Huibers, een aannemer uit Noord-Holland, had een droom. Een droom die volgde op een doodgewone werkdag in 1992. Die bewuste dag was hij bezig met de bouw van een huis aan de kust. Het weer was onrustig en de golven overspoelden de dijk. Die nacht droomde Johan dat Nederland overstroomde. Dat was het begin van het ontstaan van een nieuwe droom: in de voetsporen van Noach treden.

Berith van Pelt

De Ark van Noach (kader) Het verhaal over de Ark is in de Bijbel te vinden in het eerste boek van het Oude Testament, Genesis, in het zesde hoofdstuk. Vanaf vers 5 wordt verteld dat God spijt heeft van zijn schepping van de mens, omdat de mensen slecht geworden zijn en slechts kwaad op aarde aanrichten. Daarom besluit Hij de mensen op aarde, samen met de dieren, uit te roeien. Dit zal gebeuren door een vloed die de gehele aarde zal overstromen en die niemand zal sparen. Noach was echter een goed mens en God maakte voor hem een uitzondering. Noach kreeg de opdracht een enorme boot te bouwen. Aan boord van deze boot zouden zijn familie en hijzelf en van elke diersoort één paar de vloed overleven. In de hoofdstukken zeven, acht en negen van het boek Genesis wordt verteld dat God het veertig dagen en nachten liet regenen toen de boot klaar was en iedereen aan boord was. Na 150 dagen zakte het water en konden Noach en zijn familie en alle dieren de Ark verlaten om een nieuwe wereld te beginnen.

 

GeschiedenisCodex Historiae ark van noach 2.0

Deze grote droom kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Johan Huibers deelde altijd graag zijn ervaringen met God met anderen en wilde dit steeds groter aanpakken. Het idee kreeg pas vaste vormen toen hij tijdens de verbouwing van een boekwinkel een prentenboek over de Ark van Noach vond en kocht. Toen hij dit boek aan zijn kinderen voorlas, ontstond het idee de hele wereld over te reizen om over God te vertellen. Voor Johan was het duidelijk: God wilde dat de Ark herbouwd werd. Niet om de wereld te redden van een overstroming, maar om Zijn boodschap te verkondigen.

Johan besloot zijn droom nog even voor zichzelf te houden en eerst onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Allereerst moest hij zien te achterhalen hoe de Ark er precies uit gezien had. In de Bijbel worden enkele kenmerken van de Ark genoemd, maar over details en bouwtekeningen beschikte Johan niet. Bovendien moest hij onderzoek doen naar de kanalen in Nederland. De Ark moest immers wel door Nederland kunnen varen.

Uiteindelijk was het in 2003 dan echt zover. Johan kocht een stuk grond om daarop een loods te bouwen. In deze loods zou het eerste deel van het project werkelijkheid worden: een kleinere replica van de Ark, die 9 meter breed, 13 meter hoog en 70 meter lang zou worden. Johan wilde letterlijk in de voetsporen van Noach treden en hij maakte dan ook zo min mogelijk gebruik van moderne materialen en hulpmiddelen. Dit bleek nog niet zo makkelijk, maar gelukkig vond hij bij toeval een oude boomzaag. Dit stelde hem in staat het hout met de hand te zagen. Zo hielp God hem met zijn project, aldus Huibers.

Ark van Noach - Codex Historiae

In 2005 werd de kleine Ark in Schagen te water gelaten. Dit zorgde voor een hoop commotie en tegenwerking van de gemeente. Er leek al een einde aan het project te komen voor het goed en wel begonnen was, maar Huibers liet zich inspireren door de woorden die God tot Jozua sprak: ‘Wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de HEER, je God, staat je bij.’ (Nieuwe Bijbelvertaling, Jozua 1: 9). Johan gaf niet op en op 30 april 2007 opende de kleine Ark haar deuren voor het publiek.

De kleine Ark werd een succes, maar ondertussen spookte ook het idee van een replica op ware grootte nog door het hoofd van Johan Huibers. En ook nu gaven de tekenen van God hem de moed aan het nieuwe project te beginnen: hij werd benaderd door investeerders en de burgemeester van Sliedrecht vroeg hem of hij de grote Ark in zijn haven wilde bouwen. Zo begon er een nieuw bouwproces dat resulteerde in een Ark zoals Noach hem ook gebouwd had. In het voorjaar van 2012 mocht het publiek voor het eerst deze nieuwe Ark betreden.

Actief op de Ark

Tot op heden komt het publiek vanuit het hele land en daarbuiten naar Dordrecht om de Ark te bezoeken. Deze toeristentrekpleister is namelijk erg imposant vanwege zijn enorme afmetingen, maar ook in de Ark is er van alles te beleven.

Een van de verdiepingen is geheel ingericht om het publiek bekend te maken met het verhaal van Noach en de boodschap van God. Deze activiteitenverdieping is voornamelijk ingericht voor jongere kinderen, die op deze manier spelenderwijs het Bijbelverhaal leren kennen. Zo worden er verschillende educatieve filmpjes afgespeeld over het leven en de ambachten ten tijde van het Oude Testament en een route langs verschillende decors leidt het publiek door het leven van Noach en zijn familie. Ook spelen er in meerdere ruimten (teken)films over Noach en zijn Ark.

De andere verdiepingen worden bevolkt door dieren, zowel plastic replica’s als levende dieren. Onder de levende dieren zijn onder andere pony’s, konijnen, geiten, vogels en een hond. Deze verdiepingen, die enigszins doen denken aan een dierentuin, moeten een indruk geven van hoe het op Noach’s Ark geweest moet zijn.

Bovendien zijn er een restaurant, leeshoek, conferentiezaal en souvenirwinkel aanwezig. De boot is van alle gemakken voorzien en dat maakt een bezoek aan de Ark, vooral voor gezinnen met kinderen, een leuk dagje uit.

Naast de toeristen lijkt het publiek voornamelijk van christelijke komaf te zijn. De reacties van het publiek zijn vrijwel uitsluitend positief. Mensen zijn geraakt als ze het verhaal van Johan Huibers horen en enthousiast over het feit dat de boodschap van God verkondigd wordt. Een enkeling meent iets op te merken dat niet overeenstemt met de Bijbel, maar dat wordt door de vingers gezien.

Meer weten?

www.arkvannoach.com

www.biblija.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *