Naar de inhoud springen

100 jaar geschiedenis

De opleiding Geschiedenis aan de VU bestaat 100 jaar. Het resultaat van die 100 jaar is dat historici 100 jaar geschiedenis - zomernummer CODEX Historiae 2018op feestjes standaard de vraag moeten beantwoorden of ze na hun studie het onderwijs in zullen gaan. En dat terwijl historici zoveel andere dingen te bieden hebben! De toekomst van de historicus staat centraal op het jubileumsymposium dat georganiseerd wordt ter ere van de verjaardag. Het feest wordt verder gevierd met een publieksbijeenkomst die in het teken staat van de rol van geschiedenis in de politiek. Ons nieuwe nummer sluit bij deze thema’s aan.


Themanummer 100 jaar geschiedenis

Tot de Meiboom in de kap. De Vrije Universiteit aan de Amsterdamse grachten.
Jedidja Stikkelorum

Geschiedenis van nu. Onderzoek aan de VU.
Berith van Pelt

Verder kijken. Toekomstvisie op de opleiding geschiedenis.
Koen Voors

The 1918-2018 Manifesto. How to learn from the past.
Emilia Salerno

Huizen van Verzet. Een nieuwe herdenkingscultuur en de rol van de historicus.
Berend Mul & Koen Voors

Eerbiedig uw taal. Taalzuivering in het Frans en Vlaams.
Marilena van der Pol

Van te weinig spektakel wankel je allicht. Straatnaamdiscussies.
Emma Kemp

Binnen de gebaande paden. Boekrecensie Gezocht: Historicus.
Berith van Pelt

Uit het archief. Geschiedenisalumni.
Berith van Pelt


Jubileumsymposium & publieksbijeenkomst

Publieksbijeenkomst VU 16 juni

Op vrijdag 15 juni organiseerde de VU een symposium ter ere van het 100-jarig bestaan van de opleiding. Centraal stond de vraag hoe de toekomstige historici eruit zal zien. Op zaterdag 16 juni vond er een publieksbijeenkomst plaats waarin de geschiedenis in de politiek besproken werd. Een verslag van beide dagen lees je hier.


De historische ontmoeting tussen Trump en Kim

Als geschiedenis en politiek ergens samenkomen, dan was dat recent wel tijdens de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Een ontmoeting als deze vond niet eerder plaats en het evenement werd daarom al ‘historisch’ genoemd voor hij daadwerkelijk had plaatsgevonden. Zadok schreef er een blog over.

Jaar van Verzet

Het Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog heeft 2018 uitgeroepen tot ‘Jaar van Verzet’. Daartoe is er een online portal ingericht waar historische bronnen, educatief materiaal en informatie over musea en activiteiten gedeeld wordt. Gedurende het hele jaar worden binnen en buiten musea allerlei activiteiten georganiseerd in dit thema. Dit varieert van tentoonstellingen en lezingen tot theatervoorstellingen en films. Zo wordt een historisch thema toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. In ons themanummer lichten we een tentoonstellingen en een film uit. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op jaarvanverzet.nl.


Onderzoek aan de VU

In ons themanummer besteden we aandacht aan bijzonder onderzoek dat aan de VU gedaan wordt. Promovenda Caro Verbeek houdt zich bezig met het belang van geur in de beleving van het verleden. Meer over haar onderzoek vind je op caroverbeek.nl. Postdoc onderzoeker Karin Lurvink verdiept zich in het slavernijverleden. Meer over haar onderzoek lees je op karinlurvink.com.


Promovendi

In ieder nummer besteden we aandacht aan de promovendi van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit. In mei 2018 is N. de Hillster gepromoveerd op een proefschrift over instrumenten die voor navigatie in de scheepvaart werden gebruikt in de periode 1590 tot 1731. Meer over het proefschrift is hier te lezen.


Alumni

Voor CODEX Historiae en voor voorloper Galapas interviewden we geregeld alumni over het verloop van hun carrière na hun studie. Zo spraken we in 2015 een alumnus die bij Defensie terechtkwam en een alumnus die, volgens de stereotype verwachtingen, wél het onderwijs in ging. In 2016 spraken we een alumnus die na vele omzwervingen in de politiek terechtkwam.